Welkom!
Wat is Wicca?
Religieuze feesten
Boekenlijst
Andere websites
Pagan humor
Gastenboek
Samhain
Yule
Imbolc
Ostara
Beltane
Midzomer
Lughnasadh
Mabon

Samhain

Samhain is het jaarfeest waarin we de overledenen eren, dat uit zich vaak in het neerzetten van een bord met eten voor de overledenen.
Het is van oorsprong een slachtfeest, de tijd waarin gekeken werd naar welke dieren van de kudde de winter wel en niet zouden overleven, en de dieren die het niet zouden redden, die werden dus geslacht.

Met de dood zo duidelijk aanwezig in het dagelijks leven werd het gezien als de tijd waarin de sluier tussen de werelden het dunst is, en dat de overledenen makkelijk naar de aarde konden komen.
Om te voorkomen dat de mensen lastig werden gevallen door kwade geesten, droegen en dragen ze maskers, om de geesten op het verkeerde been te zetten. Zij geloofden dat de geesten van hun dierbaren ze toch wel zouden herkennen, vanwege de liefde die zij naar hun uitstraalden.

Dit gebruik zien we tegenwoordig terug in Halloween, het kinder- en media feest, dat afgeleid is van Samhain.Hoewel het feest sterke overeenkomsten heeft, is dit meer een verkleed en snoepfeest, en heeft het weinig overeenkomsten met het oorspronkelijke feest Samhain.

Ook werden er in Europa van oudsher knollen, vaak bieten, uitgehold, waar een kaars in werd gezet.Hiermee wilden de mensen hun dierbare overledenen de weg zijzen naar hun huis, zodat ze die avond nog afscheid konden nemen. Vaak werd er simpelweg een kaars voor het raam neergezet, een gebruik dat tegenwoordig nog steeds gebeurd.

Omdat op Samhain de overledenen makkelijk van hier naar de andere kant en vice versa kunnen komen, wordt er op dit feest vaak de nadruk gelegd op de dingen die je kwijt wil raken. Dit staat ook weer direct in verband met het slachten van het zwakke vee.
Dat wat je niet kan of wilt onderhouden, waar je dus vanaf wilt of moet, daar kan je op deze dag bij uitstek afscheid van nemen.
Je kan het meegeven aan de overledenen, zodat zij het voor jou mee kunnen nemen naar de andere zijde.
Deze gebruiken werden meegenomen naar Amerika met de eerste emigranten, en omdat daar van nature geen knollen groeiden, werden er daar pompoenen voor gebruikt.
Het is natuurlijk ook zo dat een pompoen een stuk makkelijker uit te hollen is dan een biet.

Hiermee is echter wel een stuk symboliek verloren gegaan.
De knol groeit namelijk ondergronds, en de overledenen werden begraven, en waren dus per definitie ook onder de grond.Omdat beiden onder de grond zijn, dachten de mensen dat het voor de overledenen makkelijk zou zijn om de knollen te herkennen, deze kwamen in hun ogen uit hun wereld.This site is © Copyright Faolchú Airgid 2006-oneindig, All Rights Reserved. Teksten mogen met bronvermelding gebruikt worden.
Free web templates