Welkom!
Wat is Wicca?
Religieuze feesten
Boekenlijst
Andere websites
Pagan humor
Gastenboek
Samhain
Yule
Imbolc
Ostara
Beltane
Midzomer
Lughnasadh
Mabon

De jaarfeesten

De jaarfeesten markeren in essentie de hoogtepunten en overgangspunten van de seizoenen. De strijd tussen de duisternis van de winter en het licht van de zomer, is er een die al miljoenen jaren wordt gevoerd. Nooit zal er een einde aan komen, want beiden zijn nodig voor een gezonde, vruchtbare aarde. In de Paganistische geloven worden deze over het algemeen op vrijwel dezelfde manier gevierd, met hier en daar kleine verschillen.

Maanfeesten

De maanfeesten zijn van oorsprong ontstaan omdat de maan op "miraculeuze" wijze leek te groeien, af te nemen en uiteindelijk helemaal leek te verdwijnen.
Ook merkten de mensen de duidelijke invloed die de maan op hun en hun omgeving had. Het is een welbekend feit dat tijdens volle maan meer kinderen geboren worden, meer misdaden gepleegd worden en meer vrouwen ongesteld zijn.
Waarom dat is? Wie weet. Is het omdat de mensen er in geloven? Of is het zo omdat het zo is? Waarschijnlijk beiden. Omdat mensen erin geloven, is het zo. En omdat het zo is, blijven mensen erin geloven.

Elke heks viert de maanfeesten op zijn/haar eigen manier. Er zijn uiteraard wel overeenkomsten, maar de details zijn meestal verschillend. Dat verschilt ook per coven.

De heksen vieren de maansfeesten voornamelijk tijdens volle maan, omdat de invloed van de maan dan het grootst is. Hoewel de rest van de maanstanden ook erg invloedrijk zijn, wordt de volle maan het meest benut, vooral om de instrumenten van de heks op te laden. Ook worden veel inwijdingen tijdens volle maan gedaan, hoewel de nieuwe maan daar ook erg geschikt voor is. (Misschien nog wel geschikter dan volle maan, nieuwe maan staat voor nieuw begin/leven, waar een inwijding ook voor staat.)

De fasen van de maan zijn belangrijk voor een heks, omdat zij aan de hand van de maanfasen magisch werk verrichten. Wat je misschien niet wist, of niet bewust, is dat de maan geen drie, maar 4 fasen heeft.
- Nieuwe maan bijvoorbeeld wordt gebruikt om nieuwe dingen te beginnen. Denk hier bijvoorbeeld aan het beginnen van een nieuwe baan of hobby.
- Wassende, ofwel toenemende maan, wordt gebruikt om aan dingen vruchtbaarheid en groei te geven. Denk hier bijvoorbeeld aan het vorderen van een studie.
- Volle maan wordt gebruikt om dingen op te laden, te wijden, zegenen en om tot voltooiing te laten komen. Je kan de volle maan gebruiken wanneer je een examen moet afleggen, of wanneer je een project moet afronden.
- Wanende, ofwel afnemende maan kan je gebruiken wanneer je van een slechte gewoonte af wilt. Veel heksen, wanneer ze roken, stoppen dan ook met afnemende maan.

Hoe het ook zij, de maan is een bron van vermaak, mysterie, liefde, angst, blijdschap, verlichting en (bij)geloof. Wij eren haar al duizenden jaren, en zullen dat nog duizenden jaren blijven doen.


This site is © Copyright Faolchú Airgid 2006-oneindig, All Rights Reserved. Teksten mogen met bronvermelding gebruikt worden.
Free web templates